Herkes oturma odası tasarlayabilir, ama kullanım aşamasına gelince yapılan hatalar kullanım esnasında hoş duygular oluşturmayabilir. Bu yüzden gelin birlikte nefret edilen 10 şeye bakalım;


1-Mobilyaların Duvara Yaslanması

Oturma odasını geniş göstermek için yapılan hatalardan biridir. Bu yapılan hata yüzünden genel mekân kurgusunda bir kopukluk oluştuğu gibi sohbet etmek istediğimiz insanlar ile farkında olmadan aramıza bir mesafe almış oluyoruz. O yüzden en az 5 cm duvardan önde olmakta fayda var.


2-TV Seçimi ve Yerleşimi

Oturma odası yerleşimlerinde sıklıkla odak noktasına TV koyulur. Ancak mekân büyüklüğü kimi zaman atlanabiliyor ve alınan TV küçük veya büyük kalarak kişi kullanımında rahatsızlığa yol açabiliyor.


3-Sohbet Alanı Oluşturmamak

Salon oturma odası takımı yerleşimi esnasında insanların rahat ve sağlıklı iletişim kurabilmesi için mobilyaların birbirine dönük ve uygun mesafede olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer çok büyük bir mekâna sahipseniz farklı oturma gruplarını kendi içinde gruplayabilirsiniz.


4-Doğal Işığı Engellemek

Mekân içinde doğal ışığın engellenmemesinin insan beden ve ruh sağlığının yanı sıra mobilyaların malzeme ve renklerinin daha doğal gözükmesine faydası vardır. Bu sayede oturma odanız ferah ve geniş gözükecektir.


5-Odak Noktası Belirlememek

Oturma odanızda öncelikli olarak odak noktanızı belirlemelisiniz. Çoğunlukla günümüzde odak noktası olarak TV ve ünitesi belirlenirken, siz özel sohbet alanlarını ya da özel bir kitaplık alanını odak olarak belirleyebilirsiniz. Birden fazla odak noktası oturma odası takımında bir kopukluk yaratacak ve odanızı olduğundan sıkışık ve küçük gösterecektir.


6-Boşlukları Yönetememek

Oturma odanızda fazla eşya kullanmaktan kaçınıp sade bir mekân yaratmak isteyebilirsiniz. Bu durumda eşya büyüklükleri ve birbirleri arasındaki mesafeler büyük önem taşımaktadır. Mekânı boş göstermekten ziyade bir kurgu etrafında gruplanmış elemanlar ile yarattığınız boşluğu yönetebilirsiniz.


7-Alan Kaybetmek

Orta sehpa, ayaklı lambader gibi elemanlar ile oturma grubunuza işlevsel birimler ekleyebilirsiniz. Ama bu birimlerin yürüme alanınızı daraltmadığından ve başka mobilyaların kullanımını engellemediğinden emin olun.


8-Oturma Odası ve Yemek Odasını Bağlayamamak

Oturma odanızın bir köşesini yemek alanı olarak kullanacaksanız, mobilyaların uyumuna ve yerleşimine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yemek masası bir anda sohbetinizin ortasında ya da izlediğiniz güzel bir filmin hemen köşesinde kalabilir.


9-Göz Yoran Renk Seçimleri

Oturma odası gibi evin uyanıkken sık kullanılan alanında renkler insanların gözlerine daha yorucu gelebilir. Mobilyaları ve genel mekanı bir bütün kabul ederek renklerimizi belirlemeliyiz. Doğal ışığın içeri ne kadar geldiği de önemli bir konu. Ama eğer bir renk kombinasyonu yapacaksak bu tasarımlarda 60-30-10 kuralını unutmuyoruz. Bu kurala göre; yüzde 60 ana rengimiz, yüzde 30 ara rengimiz ve yüzde 10 vurgu rengimiz olarak karşımıza çıkıyor. Unutmayın yoğun renkler boğucu olabilir.


10-Sahte Malzeme Seçimleri

Doğal malzeme görünümlü ama doğal olmayan ürünlerin kullanımında çok dikkatli olmalısınız. Zira oturma odanız bir anda göstermek istediğiniz gibi güzel ve şık değil, ucuz bir görünüme sahip olabilir. Dikkatli ve yerinde kullanılan malzemeler ise sizin oturma odası tasarımında bilinçli tasarımlar yaptığınızı vurgulayacaktır.

Bu gibi ufak gözüken ama önem arz eden noktalara dikkat ettiğiniz zaman oturma odanızda yaratacağınız algının nasıl değişeceğini göreceksiniz.