Evlerimizin en uzun vakit geçirdiğimiz ve dinlenmemizin temel mekanı olan bölümü yatak odasıdır. Konu tasarım ve estetik olunca uçsuz bucaksız bir yelpazede tasarımlar söz konusu olabilir. Bu yelpazenin içerisinde kişilerin kendisine en uygun işleve ve kendi estetik yargılarına göre en uygun tasarımı hayatlarına geçirmesi, kişiye yaşamında olumlu bir etki yapacak etkendir. Mekanın ruhu içerisinde kendini daha iyi hissedebileceği alanı oluşturmak kendi dinlenmesini ve yenilenmesini etkileyecek önemli faktörlerden biridir. Bu tasarımı oluştururken en önemli konu kişilerin kendi ihtiyaçlarını, kullanım alışkanlıklarını ve estetik yargılarını o odaya yansıtmaktır. 


Ekonomik bir tarz…


Bir mekan ile ilgili tasarım süreci başladığında akla gelen en önemli konu o mekanın organizasyonunda harcanacak olan paradır. Birçok insan başlangıçta bu sürecin kendileri için altından kalkılması zor bir maddi külfet olacağını düşünebilir. Ancak bahsettiğimiz bu geniş tasarım yelpazesinde insanların kendilerine uygun ruhu yaratabilecekleri mekanı oluşturmaları sandıklarından daha az maliyetlerle gerçekleşebilir.  Bir yatak odasını oluştururken zaten harcanacak olan para, alınacak olan yatak, dolap vb.  mobilyaları sadece kişisel ihtiyaçları ve estetik yargıyı göz önünde bulundurarak organize etmek o mekanın ruhunu yaratmaya yardımcı olacaktır. Bazen bir yatak odası takımı organize edilirken, düşünülerek seçilecek bir yatak başlığı, kullanılacak olan bir dolap tutacağının doğru seçimi veya kullanılacak bir avize o mekanın ruhunu değiştirebilecek ufak etkenlerdir. Ve bunları yapmak bütçeye bağlanmadan düşünülebilir. Bu konuda doğru tasarımcılar ile olacak değerlendirmeler ve alınacak öneriler o mekana yeni bir ruh katarak stil sahibi bir yatak odası haline getirebilir.


Alışkanlıklar


Yatak odası tasarımının başlangıcında en önemli unsur kişinin isteklerini iyi anlamak ve onun ihtiyaçlarına uygun ihtiyaç programını doğru biçimde oluşturabilmektir. Aynı tasarım yaklaşımı ve kullanılan ögeler bir insan için çok doğru, kullanışlı ve egonomikken bir başka kişi profili için uygun bir yaşam alanı olmayabilir. 

Fonksiyonun birinci plana alınması ve uygun ihtiyaç şeması oluşturulduktan sonra belirli bir amaca hizmet eden iç mekan ögelerinin organizasyonu yapılmalıdır. Kullanılacak olan sabit ve hareketli mobilyalar, depolama alanları ve belirli amaca hizmet eden tasarım elemanlarının organizasyonu iyi yapılmalı, ihtiyaca yönelik unsurlar göz önünde bulundurularak tasarlanan bu mobilyaların malzeme, renk, doku ve yapısal özellikleri iyi harmanlanarak birbiriyle uyum içerisinde çalışan ögelerden oluşan bir sistem haline getirilmelidir. 


Tasarımın kişiselliği


Yapılan tasarımda kullanıcı profiline en uygun tasarım tarzı belirlemekte en önemli etkenlerden biridir. Yapılan tasarımda tarzı belirlemek tasarım dilini yansıtmak ve bütünsel olarak düşünerek mekanın ana konseptini dışa vurma anlamında etkilidir.  Kullanacağımız tasarım ögelerinin organizasyonunu daha iyi yaparak bütünselliği daha kolay sağlayabiliriz. Bir renk kartelasının içinde kaybolmak yerine belirlediğimiz tasarım stilinin kapsadığı renklerin tonları arasında detay çözümlerini yapmak tasarım sürecinde büyük yardım sağlayacaktır. 

 

Organizasyonun ahengi



Tüm bu etkenleri bir araya getirdiğimizde, kendi isteklerimizi iyi anladığımızda çok uygun bütçelerle mekanda bir ahenk oluşturmak mümkündür. Doğru yardımları alarak, doğru tasarımların organizasyonunu yapıp bu süreci kendimize büyük bir külfet haline getirmeden kendi isteklerimizi ve ruhumuzu yansıtan mekana kavuşabiliriz. Yatak Odası Takım Fiyatlarında en ucuzu değerlendirirken, kendi tarzınızı da bulabileceğinizi unutmayın.